Râșnovenii din Centru Nord vor avea la dispoziţie un parc modern, în care copiii se vor putea juca în siguranţă, iar adulţii vor putea să facă sport. Investiţia este estimată la 244.437 lei (cu TVA inclus), iar Primăria Râșnov pregătește licitaţia pentru realizarea proiectului tehnic și execuţia lucrărilor. Proiectul urmărește reamenajarea peisagistică, modernizarea locurilor de joacă pentru copii și amenajarea unor locuri pentru practicarea de activităţi sportive. „Parcul, împreună cu spaţiul de joacă pentru copii, este o soluţie benefică pentru petrecerea timpului liber, acesta devenind un important loc de recreere al locuitorilor din orașul Râșnov”, se arată în documentaţia aferentă licitaţiei. Prin acest proiect, în primă fază, vor fi desfiinţate construcţiile și instalaţiile existente, după care se va pregăti terenul pentru lucrările ulterioare (trasare alei, montare utilităţi). Va urma apoi realizarea construcţiilor noi, respectiv aleile, locul de joacă și montarea mobilierului și a dotărilor. La final, va fi refăcut și spaţiul verde. O altă licitaţie pregătită de Primăria Râșnov vizează amenajarea unei zone de agrement în cartierul Chimica. Conform informaţiilor oferite de primarul Râșnovului, Liviu Butnariu, valoarea investiţiei este estimată la 245.020 lei (cu TVA inclus). Lucrările prevăzute prin acest proiect sunt similare cu cele de la parcul ce urmează a se amenaja în Centru Nord. Studii de fezabilitate sunt întocmite pentru reabilitarea tuturor parcurilor din oraș, proiectele din Chimica și Centru Nord fiind lansate primele având în vedere că valoarea investiţiei estimate permite derularea unor proceduri simplificate de licitaţie. Imediat ce aceste proceduri vor fi finalizate, vor fi lansate și licitaţiile pentru celelalte proiecte.
Valea Cetăţii, un loc aproape pustiu, în urmă cu mai mulţi ani, a devenit „centrul” turismului din orașul nostru, iar acest lucru este resimţit mai ales de șoferi, care găsesc cu greu un loc unde să lase mașina. În aceste condiţii a devenit necesară amenajarea unei parcări în zonă. Pentru acest proiect, edilii au pregătit un dosar în vederea obţinerii unei finanţări europene prin care, pe lângă banii pentru o parcare supraetajată, au solicitat finanţare nerambursabilă și pentru alte două investiţii, respectiv restaurarea primei școli românești din localitate și amenajarea unui amfiteatru în Valea Cetăţii. Cererea de finanţare a fost depusă în urmă cu aproximativ un an, fiind solicitate fonduri prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 3.1, însă, până acum, edilii râșnoveni nu au primit niciun răspuns. În aceste condiţii, pentru amenajarea parcării, edilii râșnoveni au identificat o altă sursă de finanţare. „O variantă era să solicităm finanţarea prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, etapa a 3-a (PNDL 3 – n.r.), dar acesta nu a mai fost lansat. În schimb, a fost lansată o linie de finanţare prin Fondul de Dezvoltare a Investiţiilor, prin se pot face împrumuturi prin Trezoreria Statului, cu rambursarea banilor în 25 de ani, fără dobândă. Noi am depus în 31 iulie cererea de finanţare pentru acest obiectiv de investiţii”, a explicat Butnariu. Primăria Râșnov are în plan și lansarea licitaţiei de lucrări. Conform informaţiilor oferite, noua parcare ar urma să aibă o capacitate de 330 de locuri, valoarea proiectului fiind estimată la 3.500.000 lei, fără TVA. Proiectul are în vedere și execuţia sistemului de scurgere a apelor și iluminat perimetral.
Conform legislaţiei, autorităţile locale au dreptul de a confisca animalele lăsate nesupravegheate pe domeniul public al localităţii. Pentru a gestiona astfel de situaţii, Primăria Râșnov va amenaja un adăpost special, unde să fie ţinute aceste animale, în special caii și vitele, până la recuperarea sau valorificarea lor. Astfel, pentru proiectarea și construirea unui adăpost temporar, edilii râșnoveni au lansat o procedură de achiziţie, valoarea contractului fiind estimată la 364.236 lei, fără TVA. Conform informaţiilor Primăriei Râșnov, pentru obţinerea acestui contract au fost depuse patru oferte. În cazul în care contractul va fi atribuit, constructorul va avea la dispoziţie o lună pentru elaborarea proiectului tehnic și alte trei pentru realizarea lucrărilor propriu-zise.
Gunoaiele de pe pârâul Ghimbășel nu vor mai fi o problemă care să dea bătăi de cap edililor din Râșnov. Asta după ce va fi introdus un sistem mecanizat de strângere a lor – un grătar, practic, pe care edilii îl vor cât mai repede instalat. Deocamdată, însă, vorbim despre un proiect, pentru realizarea căruia deja au fost purtate discuţii cu reprezentanţi de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA), ce administrează reţeaua hidrografică din judeţul Brașov. „Am obţinut acordul de principiu pentru amplasarea unui rastel, adică a unui sistem mecanizat de scoatere a deșeurilor din apă. Am lansat procedura de atribuire în vederea elaborării studiului de fezabilitate pentru această instalaţie, valoarea contractului fiind estimată la 16.806 lei fără TVA. La licitaţie s-a înscris o firmă, iar oferta depusă de acesta este acum în evaluarea tehnică. Dacă oferta va fi conformă și se va semna contractul de servicii, consultantul va avea la dispoziţie 60 de zile pentru realizarea documentaţiei. Ulterior, vom lansa licitaţia pentru proiectarea și execuţia lucrărilor”, a explicat primarul Râșnovului, Liviu Butnariu. Iniţial, autorităţile locale aveau în plan un grătar clasic, însă prin implementarea acestei soluţii tehnice puteau apărea unele probleme când trebuia curăţat cursul de apă. „Într-un final, am decis să implementăm acest sistem mecanizat. Este un sistem care permite aducerea deșeurilor pe mal cu ajutorul unei benzi transportoare acţionată electric. Soluţia nu este foarte complicată, însă este extrem de ingenioasă. Din câte știm, acest sistem reprezintă o premieră în ţara noastră”, a declarat Liviu Butnariu. Instalaţia flotantă va fi amplasată la primul pod dinspre Predeal care traversează pârâul Ghimbășel, astfel că deșeurile aduse de ape din amonte nu vor mai intra în Râșnov și nici nu vor mai ajunge în alte localităţi din aval. În fiecare an, de cel puţin două ori, pârâul Ghimbășel este curăţat în cadrul unor campanii de ecologizare organizate de Primăria Râșnov. De pe malurile lui sunt adunate tone de deșeuri, din apă sau de pe maluri fiind strânse de la ambalaje de plastic la resturi din construcţii sau cauciucuri. Acţiunile de curăţenie se repetă periodic, dar, din păcate, rezultatele devin „invizibile” chiar și după câteva zile.
Râșnovenii care locuiesc în cartierul ISR au la dispoziţie 226 de locuri de parcare, amenajate în urma lucrărilor de modernizare a infrastructurii pietonale și rutiere. Faţă de planurile iniţiale, care prevedeau 201 de locuri de parcare, după resitematizare, s-au creat cu 25 de locuri mai mult, respectiv 226. În derulare sunt acum procedurile de atribuire, iar râșnovenii sunt așteptaţi la Primărie să depună cererile de închiriere. „Cei care au avut contract valabil au făcut o simplă cerere de reatribuire și s-au făcut alocările conform noilor numere ale locurilor de parcare. Pentru locurile rămase, prioritate au, bineînţeles, riveranii”, a declarat primarul orașului, Liviu Butnariu.
Centrul de Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă Schubz a lansat un concurs cu premii pentru ediţia aniversară, a 10-a, a Festivalului Jocmania. Astfel, elevii sunt invitaţi să creeze o pagină de bandă desenată având tema „Orașul Râșnov”, în care să apară oameni, legende și locuri din urbea noastră. Planșele trebuie realizate în format A4 și depuse la secretariatul școlii din care elevul face parte, până pe 20 mai. Lucrările vor fi apoi expuse în cadrul Festivalului Jocmania, între 16 și 23 iunie, în prima săptămână a vacanţei de vară.
Anul acesta va fi instalată și staţia de pompare, ultima de care este nevoie pentru apa curentă în case. Locuitorii care stau în zona Dobrice vor avea, din această toamnă, apă curent la robinete, dă asigurări primarul Râșnovului, Liviu Butnariu. Mare parte din lucrările necesare au fost terminate, însă mai trebuie instalată staţia de pompare aferentă. Edilul Liviu Butnariu a explicat că: „reţeaua a fost realizată în urmă cu mai mulţi ani, fiind construit chiar și rezervorul de apă, însă constructorul nu a mai montat staţia de pompare, contractul fiind reziliat. Staţia va fi instalată în cursul acestui an, iar până în toamnă, râșnovenii din cele 32 de gospodării vor avea apă curentă în locuinţe”. Edilul a amintit că ordinul de începere a lucrărilor va fi emis până la finalul acestei luni, iar intervenţiile se vor realiza simultan cu cele la reţeaua de alimentare cu apă de pe strada I.L. Caragiale.
Sâmbătă, 30 martie 2019, la Sibiu s-a desfășurat campionatul național de karate, al Federațiilor Unificate KWU România. În total au participat peste 120 de sportivi de la 21 de cluburi din țară, inclusiv de la C.S. Olimpic Cetate Râșnov. În cadrul competiției, sportivii clubului nostru au obținut două locuri 2, prin Ionescu Nicholas și Miroiu Daniel. De asemenea karatiștii râșnoveni au mai obținut două locuri 3, prin Cazacu Tudor și Mailat Ionuț, dar și un loc 4, prin Grideanu David. Delegația râșnoveană a fost condusă de antrenorul Florin Oltean.
Lucrările de modernizare a sistemului de iluminat public din orașul Râșnov au început deja! Pe strada Narciselor au fost săpate, zilele trecute, gropile în care se vor monta noii stâlpi de iluminat. Acești stâlpi vor susține becuri cu led, iar cablurile de alimentare vor trece prin subteran. De altfel, la mai multe treceri de pietoni din oraș au fost montați astfel de stâlpi. Acum trecerile sunt mult mai bine iluminate. Astfel de sisteme vor fi amplasate la toate trecerile de pe DN73.